Terug

Commode en tombeau door François Mondon

Een “commode en tombeau (a moustache)” vervaardigd gedurende de korte overgangsperiode van Louis XIV naar Louis XV, de zogeheten Régence-periode omstreeks 1720-1725.

Hoewel deze commode niet is voorzien van een meester- & keurmerkstempel, is deze toe te schrijven aan François I Mondon (1694-1770), op basis van twee nagenoeg identieke en wel gestempelde modellen die in 2012 & 2013 bij Sotheby’s zijn geveild.

De commode is opgebouwd uit verschillende Europese/Inheemse loof- & naaldhoutsoorten belijmd met fineer van het (nog steeds) kostbare Violet-/Koningshout (Bois de Violette). De commode is zeer rijkelijk gedecoreerd met zwaar gegoten en vergulde bronzen monturen en ingelegde holle messing lijsten. De monturen zijn uiterst fijn versierd met Satyrkoppen, verschillende uitvoeringen van Acanthusbladeren, C-krullen en Rocaille-/schelpmotieven. De commode is afgezet met een geprofileerd “Rouge Royal de Belgique” marmeren blad.

Afmetingen; Hoogte: 87,5 cm, Breedte: 153 cm, Diepte: 73 cm.

Verkocht

François I Mondon (1694-1770)

François I Mondon was werkzaam aan de Rue du Faubourg Saint-Antoine en was één van de vooraanstaande “ébénistes” uit deze periode in Parijs en werd officieel “maître” (meester-meubelmaker) in 1730. Het ontbreken van de meester- & keurmerkstempel kan twee redenen hebben. Het meubel is vervaardigd voor zijn erkenning als meester en hij mocht, zoals gebruikelijk was, nog niet signeren. Een andere reden kan zijn dat hij dit meubel heeft verkocht aan collega Pierre Migeon, die een deel van zijn productie heeft gekocht, waardoor geen van beide recht had om te signeren. Mondon zijn opdrachtgevers waren veelal welgesteld en/of van adel. Meubilair van zijn hand is te bezichtigen in diverse Europese & Amerikaanse museums en vele andere publieke & privé collecties.