Terug

Rijkelijk uitgevoerde armstoel, Hollandse Louis XVI-periode

Een zeldzaam rijkelijk uitgevoerde armstoel, ook wel “fauteuil à la reine” genoemd, van museale kwaliteit. De armstoel is vervaardigd gedurende de Hollandse Louis XVI-periode omstreeks 1790-1800. Opgebouwd uit Iepenhout belijmd met diverse Europese en Exotische houtsoorten als Esdoorn, Buxus, Palissander- & Amarant. De armstoel is gedecoreerd met marqueterie dat is gedetailleerd met verfijnd “penwork”, groen gekleurd bieswerk, vlakken van zwart & rood lakwerk en rust op messing bolpoten.  

Er zijn weinig Nederlandse laat 18de eeuwse stoelen bekend die (volledig) met marqueterie zijn gedecoreerd. De typerende Louis XVI versieringen die voorkomen in de motieven, zijn op meubilair en met name op stoelen normaliter uitgevoerd in snijwerk. Deze stoel, die naar alle waarschijnlijkheid het werk is van een als kabinetwerker opgeleide meubelmaker, was in zijn eigen tijd al een zeldzaamheid. Met marqueterie versierde stoelen worden in de bronnen uit deze periode nauwelijks tot niet vermeld. De Haagse meubelmaker Matthijs Horrix (1735-1809) heeft in de vroege jaren ’90 een enkele maal “ingelegde” Mahoniehouten stoelen afgeleverd. Maar gezien de summiere vermelding, beperkte het inlegwerk zich vermoedelijk tot biezen of andere kleine motieven. In de werkplaatsvoorraad van de Amsterdamse meubelmaker Johan Jacob Breytspraak (1739-1795) bevonden zich bij zijn dood “Twaalf Ingelegde Stoelen”. 

In de collectie van het Rijksmuseum bevindt zich een stoel (zonder armleuningen), welke in een vroeger stadium van de Louis XVI-periode is vervaardigd, maar volledig met marqueterie is gedecoreerd en toebehoord aan een set van zes stuks. 

Verkocht